Kapat

Bir kişi obezite ameliyatı geçirmeye karar verdiğinde, hayatlarını ve çevresindeki kişileri etkileyecek bir karar verir. Çoğu zaman obez hastaların hislerinin dışarıda bırakıldığını veya yok sayıldığını düşündüğümüzde bu olay bazen karmaşık bir hale gelebilmektedir. Hastaların ameliyat sonrası kişilikleri değişir ve farklı etkinlikler yapma arzusu artar. Geçmekte olduğunuz önemli duygusal değişikliklere uyum sağlamadaki kilit bileşen iletişimdir. Arkadaşlarınızla ve ailenizle endişelerinizi tartışın ve onların desteğini kabul edin.

Adezyonlar ameliyat yaralarına bağlı olarak ortaya çıkan karın içerisinde yapışıklıklardır. Bu ameliyatların laparoskopik veya robotik yöntemlerle yapılması, ameliyata bağlı travma riskini dolayısıyla yapışıklık risklerini de azaltmaktadır. Bu anlamda robotik cerrahi sayesine dokuların daha az travmatize edilmesi önemlidir.


Muhtemelen en az 1 hafta size yardım edecek birisinin olması iyi bir fikirdir.

Obezite ameliyatı sonrası ilk altı aydan bir yıla kadar olan süre bu ameliyatlar için balayı dönemidir. Bunun nedeni, insanlar ameliyatlarına çok odaklanmış ve kurallara uyma konusunda daha istekli olmalarıdır. Ancak bazı hastalarda, bu ameliyatın getirmiş olduğu anatomik ve fonksiyonel etkilerine bir ömür boyu uyumda sorun yaşanmaktadır. Bu hastalar zamanla kendilerini eski alışkanlıklarına dönmüş halde bulabilirler. Sağlıklı beslenme, vücudunuzu dinlemeyi öğrenme, seçimleriniz ve düzenli egzersiziniz için sorumluluk alma yaşam boyu sürecek bir taahhüttür. Ameliyatı, yaşam boyu sağlıklı olmak için yapmanız gereken değişiklikleri uygulamada bir araç olarak düşünebilirsini

İşiniz eğer ağır bir fiziksel aktivite içeriyorsa ameliyattan sonra 3-4 hafta beklemenizi öneririz. Eğer daha hafif fiziksel aktiviteye sahip bir işiniz varsa 2-3 hafta sonra işinize geri dönebilirsiniz.

Normal uyku düzeni içerisinde tekrarlayan solunum gecikmeleridir. Bu durum bir gece uykusu esnasında yüzlerce defa olabilir ve önemli bir durumdur. Uyku apnesi genellikle cerrahiden sonra hızlı bir düzelme gösterir. Çoğu hastada, ameliyattan altı ay sonra semptomların tam olarak çözülmesi söz konusudur.


Ameliyattan sonraki ilk haftalarda gerekli besin maddelerini yeterli miktarlarda almak zordur. Kritik besinlerin vücut depolarını korumak için düzenli olarak bir vitamin / mineral takviyesi almak önemlidir. Ameliyattan sonraki ilk haftalarda protein alımınız alacaktır. Bizler ameliyat sonrası hastalara bu amaçla hem multivitamin hem de aminoasit içeren beslenme solüsyonlarını veriyoruz. Yeni saç büyümesi genellikle ameliyattan sonra ve herhangi bir beslenme yetersizliğinin düzeltilmesinden sonraki 6-8 hafta içinde görülür.

Saç dökülmesi bilindiği üzere birçok fiziksel stres sonrasında yaygındır. Obezite ameliyatları da saç dökülmesine yol açabilir. Bunun dışında ameliyat sonrası yetersiz protein, demir ve çinko tüketimi gibi beslenme yetersizlikleri de saç dökülmesine katkıda bulunabilir.

Flebit, özellikle baldır ve pelvisin damarlarında istenmeyen kan pıhtılaşması durumudur. Tamamen önlenebilir değildir, ancak önleyici tedbirler alındıktan sonra risk oldukça azalmaktadır. Bunlar ameliyat esnasında kullanılan özel pnömotik çoraplar, kan sulandırıcı ilaçlar ve erken mobilizasyondur. Bizler ameliyatlarımızda flebit önleyici protokolleri rutin olarak tüm hastalarımıza uygulamaktayız.

Ameliyat esnasında çok nadiren kan nakline ihtiyaç duyulmaktadır. Robotik yöntemle uygulanan ameliyatlardaki kan kaybı neredeyse hiç yoktur. Bazen ameliyat sonrası iyileşmeyi arttırmak amacıyla kan verilebilir.

Obezite cerrahisi geçiren bir hasta, ağrı tedavisinde kullanılan ilaçların sıkça görülen olumsuz etkileri nedeniyle sınırlıdır. Parasetamol (parol) etkili bir analjezik olup, mide ve bağırsak mukozası üzerinde minimal bir olmusuz etkiye sahip olduğundan tercih edilen bir ilaçtır. Günlük 2-3 tb kullanılabilir. Gastrointestinal (GI) yan etkiler nedeniyle aspirin ve NSAID'lerden kaçınılmalıdı

Tansiyon, şeker hastalığı için kullandığınız ilaçlara, obezite ameliyatı sonrası bu hastalıklarda düzelme olacağından sıklıkla ihtiyaç duyulmayacaktır. Alınması gereken ilaçların büyük çoğunluğu yutulabilir veya emilebilir. Genellikle doz değişikliği gerekmez. Obezite ameliyatından sonra iki ilaç grubuna dikkat edilmeli. Bunlardan ilki ağrı kesici ilaçlar, diğeri ise idrar söktürücü ilaçlar. Ağrı kesici ilaçlar mide veya bağırsakta ülserlere neden olabilir. Diüretik dediğimizi idrar söktürücü ilaçların çoğu ise böbreklerden potasyumu kaybettirir. Potasyum seviyeleri çok düşük olduğunda önemli kalp problemlerine neden olabilir

Düzenli egzersiz özellikle genç yaşta obezite cerrahisi sonrası önerdiğimiz bir durumdur. Bu sayede cilt sarkmaları minimale inebilmektedir. Ancak özellikle meme gibi bazı dokularda sarkmalara neden olabilir. Bunun için bir rekonstrüksiyon gerekebilir.

Obezite cerrahisi sonrası yoğun bir kilo verilmesini takiben kişinin cildinde sarkmalar ortaya çıkabilir. Bunu önlemek veya aza indirgemek egzersizler ile özellikle yüzme ile mümkün olabilir. Ancak bazı hastalarda ortaya çıkan bu sarkmalar plastik cerrahi ile bir işlem yapmayı gerektirebilir.

Sigara, ameliyattan sonra akciğer problemleri riskini arttırır, yara iyileşmesini azaltır, enfeksiyon riskini arttırır ve iyileşmekte olan dokulara kan akışını engeller. Sigara, ayrıca ülser gelişme riskini de artırabilir.

Hastalar ameliyattan en az 6 hafta önce sigara içmeyi bırakmalıdırlar.

Hem erkek hem de kadınlar genellikle bu ameliyatları iyi tolere ederler. Genel olarak erkekler kadınlardan biraz daha hızlı kilo verirler.

Yaraların iyileşmesi rahatsızlık verici bir süreç olduğundan eşlerin normal cinsel yaşama dönmeleri yaklaşık 6 haftayı bulmaktadır.

Bu haplar yutma konusunda herhangi bir zorluk oluşturmaz. Ancak eğer kusma veya ishal mevcut ise haplar etkili olmayabilir.

Çoğu hap veya kapsül ameliyattan sonra tolere edilebilecek kadar küçüktür. Eğer alınan ilacın boyutu büyük ise ezilerek veya parçalayarak alınabilir.

Obezite ameliyatından sonra ilk iki ay boyunca iştah kaybetmek tamamen normaldir. Bu süre içerisinde sıvıları yeterli bir şekilde tükettiğiniz taktirde bu durum sorun teşkil etmez. İştahınızda zamanla artacaktır.

Kadınların obezite ameliyatından sonra hamile kalmaları için en az bir yıl beklemelerini şiddetle tavsiye etmekteyiz. Ameliyattan yaklaşık bir yıl sonra vücudunuz ağırlık ve beslenme açısından oldukça kararlı hale gelir, böylelikle bir fetüsün ihtiyaçlarını karşılayabilecek besinleri alabilirsiniz. Bu yüzden hamileliği planlarken cerrahınıza danışmalısınız.


Obezite kısırlık yani infertilitenin önemli nedenlerinden bir tanesidir. Overlerde yumurta sayısında ve kalitesinde obezite ile beraber azalma görülmektedir. Obez bir kişinin hamileliği, doğumu ve doğum sonrası dönemleri normal kilolu kişilere göre daha sıkıntılı olmaktadır. Bu sebeplerden dolayı obez kişilerin ameliyat sonrası hamile kalma şansı daha fazladır. Şişmanlığın ortadan kalkması ile kişinin hamilelikteki takipleri daha sağlıklı olmaktadı
Yüzme obezite cerrahisi sonrası önerdiğimiz bir aktivite olup, ameliyattan 2-3 hafta sonra yüzmeye başlayabilirsiniz.
Mekik ve ağırlık kaldırmaya ameliyattan 6 hafta sonra başlayabilirsiniz.

Obezite sonrası oluşturulan yeni anatominin kısıtlamasından dolayı kişinin mevcut ihtiyacından daha az kalori alınır. Vücud, rezervleri veya kullanılmayan dokuları yakarak farkı telafi etmek zorundadır. Vücudunuz, yağ yakmaya başlamadan önce kullanılmayan kasları yakma eğiliminde olacaktır. Her gün egzersiz yapmazsan, vücudun kullanılmayan kasları parçalayacak ve kas kütlesi ve gücünü kaybedeceksin. 20 dakikalık günlük aerobik egzersiz, vücudunuza kaslarınızı korur ve bu sayede yağ yakmanızı sağlar.

Basit ve kolay temel kurallara uyun;

Cerrahiden hemen sonra ameliyat öncesi size verilen diyet kılavuzlarına başlayacaksınız. Bu yönergeleri yakından takip etmeniz gerekecek. Sıvı bir diyet ile başlayıp, yarı katı gıdalara geçeceksiniz ve daha sonra size yapılan ameliyatı riske atmadan tolere edebileceğiniz katı yiyecekler eklenecektir. Ameliyatınızda oluşturulan yeni midenin düzgün bir şekilde iyileşmesi için zamana ihtiyaç vardır.

Katı gıdaları yiyebildiğiniz zaman, günde 3 öğün yemek yiyin fazlası değil. Yağsız et (tavuk, hindi ve balık) ve diğer düşük yağlı kaynaklardaki proteinler önce yenilmelidir. Bunlar yenilen öğün hacminin en az yarısını oluşturmalıdır. Gıdalar yağsız veya az yağla pişmelidir. Soslar, tereyağı, margarin, mayonez gibi yiyeceklerden kaçının.

Asla öğün aralarında yemek yemeyin.

Bol su iç. Ameliyatın kısıtlayıcı etkisinden dolayı, suyu yavaşça tüketin.
Her gün en az 20 dakika egzersiz yapın (1,5-2 km yürüyüş, bisiklet sürmek, merdiven tırmanışı gibi). Ağırlık / direnç egzersizleri doktorunuzun bilgisi dahilinde haftada 3-4 gün eklenebilir.