Kapat

Da Vinci Robot Destekli Gastrik Bypass Ameliyatı

01 01 1970
97

Gastrik bypass cerrahisi kilolarını kontrol etmek için diet ve egzersiz dahil tüm konservatif yöntemleri ve önlemleri denemiş ancak başarısız olmuş morbid obez hastalar için uygun bir alternatiftir. Kilo sorununu çözmek için ameliyat olma kararı almak ne kadar önemli bir adımsa, ameliyat tipi ve uygulanacak teknik daha önemli bir karardır. 50 yılı aşkın bir süre içerisinde obezite nedeniyle bir çok ameliyat tanımlanmış ve bu ameliyatlar farklı tekniklerle uygulanmıştır. Gastrik bypass ameliyatı etkin, güvenli ve sürdürülebilir bir prosedür olup, IFSO (Obezite ve Metabolik Hastalıklar Cerrahisi Uluslararası Federasyonu), ASMBS (Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği) ve NIH (Ulusal Sağlık Enstitüleri) tarafından altın standart bir işlem olarak tanımlanmıştır.

Gastrik bypass ameliyatı

Gastrik bypass cerrahisi kişilerin yedikleri yemek miktarlarını sınırlamak ve yenilen gıdaların da bir kısmının emilimini azaltmak üzere dizayn edilmiş bir ameliyattır. Cerrahi olarak oluşturulan yeni mide veya poş adlandrılan kısım, eski mide hacminin %3’nü teşkil etmektedir. Eski mide büyüklüğünü hacim olarak bir futbol topuna benzetirken, yeni oluşturulan poş bir beyzbol topu büyüklüğündedir.  Yeni oluşturulan bu poş sayesinde kişi daha az gıdayı içinde tutabilmektedir.

İkinci aşama bağırsak kısmı olup, ortalama 150 cm’lik ince bağırsak mideden gelen gıdaların sadece geçişine izin vermekte, sindirim ve emilim bu bağırsak kısmında olmamaktadır. İnce bağırsağın bu 150 cm’lik beslenme bacağının, safra ve pankreatik sıvıyı taşıyan biliyo-pankreatik bacakla birleşimi sonrası ortak ince bağırsak kanalında besinlerin sindirim ve emilimi gerçekleşmektedir. Sonuç olarak, küçük bir mide poşu ile elde edilen kısıtlama ve besinlerin daha az emilimi ile malabsorbisyon etkileri sayesinde gastrik bypass cerrahisi etkin ve sürdürülebilir bir işlem olarak obezite ameliyatları arasında öne çıkmaktadır.   

Robotik gastrik bypass ameliyatı

Gastrik bypass ameliyatının en karmaşık ve zor aşaması, yeni oluşturulan mide poşu’nun ince bağırsağa ağızlaştırılma aşamasıdır. Laparoskopik olarak bu ağızlaştırma için kullanılan en yaygın teknikler otomatik zımba makinesi veya dikiş atılarak yapılan tekniklerdir. Çalışmalar, dikiş atılarak yapılan ağızlaştırmanın en iyi sonuçlara sahip olduğunu göstermiştir. Ancak laparoskopik yöntemle dikiş atma, ileri laparoskopik tecrübeye sahip cerrahlar için dahi oldukça yorucu bir işlemdir. da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi, dar alanda 3-boyutlu yüksek çözünürlüklü görüntü eşliğinde, cerrahın becerisini ve hassasiyetini arttırarak, daha kolay dikiş atmasını sağlamaktadır. da Vinci robot destekli gastrik bypass ameliyatı ile etkin ve sürdürülebilir kilo verme başarısı elde edilmekte ve obezitenin neden olduğu hastalıkların şiddeti azalmakta hatta ortadan kalmakta, sonuçta hastaların yaşam kalitesi artmaktadır.